Geschiedenis


De Rottweiler is één van de oudste hondenrassen. Meer uit mondelinge overleving dan uit schriftelijk bewijs, weten we dat het ras afstamt van de Mastiff honden, die de Romeinse legioenen ondersteunden. Dit oude ras werd in de strijd gebruikt door de Romeinen om het vee van het leger op te drijven en te beschermen tegen wilde dieren. Toen de Romeinen de Alpen waren overgetrokken, vestigden zij zich in de gebieden die nu bekend staan als Zwitserland en Duitsland. Hier vond waarschijnlijk vermenging plaats tussen de oorspronkelijke Romeinse Mastiff en inheemse honden en liggen de wortels van het ras dat we nu kennen. Als favoriete hond van herders en slagers van de middeleeuwen, was de grote hond in dit gebied populair vanwege zijn kracht en veelzijdigheid als herdershond, lastdier en beschermer. Toen selectief fokken meer in trek kwam, gaven de eigenaars de hond de naam van hun woonplaats (Rottweil) om hem te onderscheiden van andere rassen. Sindsdien stond het ras bekend als de Rottweiler metzgershund (rottweiler slagershond). Gedurende vele honderden jaren ging het goed met het ras. Voornamelijk omdat de handel toenam en vee van het veld naar de markt en van de gemeente naar gemeente moest worden gedreven. De komst van de trein maakte het vee drijven echter overbodig. Aangezien Rottweilers werkhonden waren en geen huisdieren, nam e populariteit van het ras sterk af tijdens de 19e eeuw.

De opleving van het ras in het begin van de 20e eeuw werd veroorzaakt doordat men zijn geweldige fysieke kracht en zijn sterke karakter specifiek ging inzetten voor politie- en militair werk. In 1910 werd het ras door de Duitse politie officieel erkend als één van de vier rassen die over de benodigde vaardigheden en het juiste temperament beschikken, om dit belangrijk werk uit te voeren. Zodra het ras door de gevestigde orde werd erkend nam de populariteit van de Rottweiler toe. Fokkers streefden erna de bijzonder eigenschappen van het ras in stand te houden. In het begin van de 20e eeuw werden er in Duitsland twee ras verenigingen opgericht. Deze gingen in 1921 uiteindelijk samen in de Allgemeiner Deutscher Rottweiler-Klub. Deze club produceerde zijn eerste officiële stamboek in 1924.

Tegenwoordig is de Rottweiler nog steeds een formidabele politiehond en militaire hond, waarbij hij wordt gebruikt voor verscheidene bewakingstaken en speurtaken. Een goed getrainde Rottweiler is het voorbeeld van gehoorzame terughoudendheid. Kalm en standvastig, blijft hij onverstoord totdat hij door zijn baasje in actie wordt geroepen om in een moeilijke situatie actie te ondernemen.

Indien goed getraind en gesocialiseerd zijn Rottweilers ook uitstekende gezinshonden. De rasstandaarden van de FCI melden dat een Rottweiler ‘vriendelijk, van nature kalm en dol op kinderen’ moet zijn. Eigenaren van Rottweilers moeten zo’n krachtige hond echter wel fysiek aankunnen en er voor zorgen dat hun hond weet wie de baas is. De beloning hiervoor is een zacht aardige, gehoorzame kameraad, wiens statige persoonlijkheid geruststellen is voor het gezin.

Fam Dieleman - Spanjaardsweg 2 - 4553 PA Philippine - 0115-402396 - 06-20115024 - info@lucernehof.nl